ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Χάλκινο αγαλμάτιο Κερδώου Ερμή
ρωμαϊκή περίοδος

Το 1980 ο Θ. Μπατσούλης βρήκε στο αγροτεμάχιό του και παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ένα χάλκινο αγαλμάτιο Ερμή. Η μορφή, ύψους μόλις 12 εκ. και βάρους 326 γρ., είναι σχεδόν ακέραιη και αποδίδει τον θεό ως έναν αγένειο έφηβο.

Ο Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας, είναι από τους παλαιότερους θεούς του Δωδεκαθέου. Το όνομά του, που απαντά ήδη στα Μυκηναϊκά, προήλθε πιθανόν από τη λέξη έρμα «σωρός από πέτρες». Οι έρμες χρησίμευαν ως τάφοι ή ως «όροι», ορόσημα δηλ. των κτημάτων και οδοδείκτες για τους ταξιδιώτες. Άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα με το ρήμα εἴρω, που σημαίνει λέγω, αναγγέλλω.

Θεός του λόγου και της επικοινωνίας, εξάλλου, ο Ερμής ήταν ο επίσημος αγγελιαφόρος του Δία. Σταδιακά βέβαια απέκτησε πολλές ιδιότητες: Ψυχοπομπός (οδηγός των ψυχών στον Κάτω Κόσμο), Εναγώνιος (προστάτης των αγωνισμάτων), Λόγιος (προστάτης των γραμμάτων), Αγοραίος (προστάτης του εμπορίου), Κερδώος (προστάτης των εμπορικών συναλλαγών και του κέρδους) κ.α.

Ο Ερμής της Νικόπολης κρατώντας βαλάντιο (πουγγί) στο δεξί χέρι αποδίδει τον θεό ως Κερδώο, επιβεβαιώνοντας την έντονη εμπορική δραστηριότητας της πόλης. Η Νικόπολη, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, συνδέοντας την ηπειρωτική ενδοχώρα με την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αναδείχθηκε γρήγορα σε οικονομικό και εμπορικό κέντρο.

Πλήθος εμπορευμάτων έφταναν στα λιμάνια της: πρώτες ύλες (μάρμαρα, λίθοι) από την Αττική, τη Θεσσαλία, τη Θάσο και την Προκόνησο για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων. Αρχιτεκτονικά και άλλα γλυπτά καθώς και είδη πολυτελείας, όπως σαρκοφάγοι, από την Αττική, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία και επιτραπέζια κεραμική από την ιταλική χερσόνησο και την Αφρική για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αριστοκρατικής τάξης. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως λυχνάρια από την Πάτρα, την Κόρινθο και την Αθήνα, και αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως σιτάρι, ελαιόλαδο, κρασί.

Οι συναλλαγές γίνονται με το επίσημο ρωμαϊκό νόμισμα. Σταθμία, χάλκινα, μολύβδινα και υάλινα, χρησιμοποιούνται για τη ζύγιση νομισμάτων και προϊόντων, ενώ χάλκινα καντάρια (statera) για τη ζύγιση σιτηρών, καρπών και λαχανικών.

Σήμερα ο Ερμής εκτίθεται στη δεύτερη αίθουσα του ΑΜΝ, στην ενότητα «Εμπορικές & βιοτεχνικές δραστηριότητες»
Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή

Ο Κερδώος Ερμής της Νικόπολης

Φωτογραφική παρουσίαση

Αρχείο

Η Αφροδίτη Ουρανία
Η Αφροδίτη Ουρανία
Μετάβαση στο περιεχόμενο