ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Άγαλμα Αφροδίτης αναπαυόμενης σε αρχαϊστικό αγαλμάτιο
β΄ μισό 2ου αι. μ.Χ.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ εικονίζεται κατενώπιον να ακουμπά -παρά να στηρίζεται- σε αρχαϊστικό αγαλμάτιο. Φορά μακρύ χιτώνα χωρίς χειρίδες, που πορπώνεται στους ώμους, και ιμάτιο. Με τα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού αγγίζει το ιμάτιο με μια χαριτωμένη κίνηση. Το αριστερό της χέρι ακουμπά επάνω στον πόλο, το κάλυμμα της κεφαλής του αγαλματίου.

Το ΑΓΑΛΜΑΤΙΟ, ύψους 47 εκ., εικονίζει νεανική μορφή κατενώπιον, με συγκρατημένο μειδίαμα στο πρόσωπο. Φορά χιτώνα και μακρύ και λοξό ιμάτιο ζωσμένο κάτω από το στήθος.

Το άγαλμα αποτελεί επανάληψη ενός γνωστού αγαλματικού τύπου που αντιγράφει την Αφροδίτη ΟΥΡΑΝΙΑ, έργο του Φειδία του 5ου αι. π.Χ. (430-420 π.Χ.). Οι επαναλήψεις του αγαλματικού τύπου είναι συχνές σε αγάλματα μικρού μεγέθους και ειδώλια. Το άγαλμα της Νικόπολης, το αρχικό ύψος του οποίου υπολογίζεται σε 1.20-1.30 μ. είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά.

Η Αφροδίτη Ουρανία κατά τον Ησίοδο είναι γέννημα του Ουρανού και «αμήτωρ», καθώς αναδύθηκε μέσα από τα αφρισμένα νερά της θάλασσας. Είναι προστάτης-θεά της πνευματικής ΑΓΑΠΗΣ, του αγνού, εξιδανικευμένου, έρωτα και του γάμου. Γι’ αυτό και ο Φειδίας την απεικόνισε να πατά με το ένα πόδι πάνω σε χελώνα, σύμβολο των οικιακών αρετών και της οικογενειακής ζωής.

Η Αφροδίτη ΠΑΝΔΗΜΟΣ, αντίθετα, σύμφωνα με τον Όμηρο είναι κόρη του Δία και της Διώνης και συμβολίζει τον επίγειο, σαρκικό έρωτα με σκοπό την ικανοποίηση του ακατανίκητου ενστίκτου.

Το άγαλμα βρέθηκε το 2006 στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Κ. & Α. Ντόμαρη, στην περιοχή όπου τοποθετείται το Forum (αγορά) της ρωμαϊκής πόλης, ανατολικά του ωδείου. Σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Α του μουσείου στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στη ρωμαϊκή πόλη.

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η ρωμαϊκή πόλη

Aphrodite_ekthema_mesaia

Φωτογραφική παρουσίαση

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο