Η γένεση της πόλης

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.X., στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, κοντά στο Άκτιο, ο Οκταβιανός με τη βοήθεια του στρατηγού του Αγρίππα, κατατρόπωσε τις ναυτικές δυνάμεις του μεγάλου αντιπάλου του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, τελευταίας βασίλισσας της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο.

Μία νέα πόλη, η Νικόπολη, ιδρύθηκε στην περιοχή της σύγκρουσης για να διαιωνίσει τη σπουδαία νίκη του Οκταβιανού.

Η ενότητα παρουσιάζει το ιστορικό της σύγκρουσης, τους πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματά της.

Στη θέση όπου είχε στήσει το στρατηγείο του πριν από τη ναυμαχία, ο Οκταβιανός ανήγειρε το Μνημείο του Αυγούστου (29-27 π.Χ), ένα υπαίθριο ιερό αφιερωμένο στους προστάτες-θεούς του, Απόλλωνα, Άρη και Ποσειδώνα.

Μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες από την πλούσια διακόσμηση του μνημειώδους βωμού του ιερού και πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη πλαισιωμένα με γραφική αναπαράσταση του μνημείου, βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί την αρχική μορφή του μνημείου.

Η πόλη ιδρύθηκε με τη μέθοδο του συνοικισμού, τη μετεγκατάσταση δηλαδή πληθυσμών από προϋπάρχουσες πόλεις της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Οι κάτοικοι έφεραν μαζί την οικοσκευή και τα οικογενειακά τους κειμήλια, αλλά και τα έθιμα και τις λατρείες του τόπου τους.

Το αναφέρουν οι γραπτές πηγές και το επιβεβαιώνουν τα εκθέματα της ενότητας που χρονολογούνται αιώνες πριν την ίδρυση της Νικόπολης: γραπτές σίμες και ακροκέραμα του 5ου αι. π.Χ., ολόγλυφο λιοντάρι-ταφικό μνημείο, μαρμάρινοι πίνακες με ανάγλυφες παραστάσεις, ιδιαίτερης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων κ.α.

Eikona_zoni_3

Εκθέματα της ενότητας

H έκθεση στο μουσείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο