ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Άγαλμα Αθηνάς δημηγορούσης
2ος αι. μ.Χ.

Η Αθηνά αποδίδεται μετωπική να στηρίζεται στο δεξί πόδι ενώ το αριστερό άνετο, κάμπτεται προς τα πίσω. Το κεφάλι, που είναι ένθετο από άλλο τεμάχιο, όπως ήταν και -το χαμένο σήμερα- δεξί χέρι, είναι στραμμένο προς τα αριστερά και πάνω. Το αριστερό χέρι ακουμπά στη μέση της. Στο δεξί θα κρατούσε πιθανότατα το δόρυ της.

Η θεά φορά το κορινθιακό κράνος στην κεφαλή και είναι ντυμένη με πέπλο και κοντό ιμάτιο. Ανάμεσα στο στήθος της ξεχωρίζει η αιγίδα [ασπίδα, αιγίς: δέρμα κατσίκας] διακοσμημένη με ανάγλυφα φίδια.

Ανήκει στον αγαλματικό τύπο γνωστό ως Vescavali (ναός στη Ρώμη) που αντιγράφει πρωτότυπο έργο πιθανότατα του γλύπτη Πραξιτέλη και χρονολογείται στο 330 π.Χ. Εξέλιξη του τύπου αποτελεί η χάλκινη Αθηνά Arezzo (ιταλική πόλη στην οποία αποκαλύφθηκε το 1541) που χρονολογείται στο 300-280 π.Χ.

Το άγαλμα βρέθηκε το 1960 στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Ι. Νόβα, στην περιοχή όπου τοποθετείται το Forum (αγορά) της ρωμαϊκής πόλης, σε μικρή απόσταση από το ωδείο, και υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου λατρευτικού κτίσματος. Η αποκάλυψή του επιπλέον πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς στην πόλη, όπως και η απόδοσή της σε λυχνάρια, ειδώλια και νομίσματα της Νικόπολης.

Σήμερα το άγαλμα της Αθηνάς εκτίθεται στην Αίθουσα Α του μουσείου στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στη ρωμαϊκή πόλη και τη λατρεία στη Νικόπολη, ειδικότερα.

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η ρωμαϊκή πόλη

Η Αθηνά της Νικόπολης, 2ος αι. μ.Χ.

Φωτογραφική παρουσίαση

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο