Η ρωμαϊκή πόλη
Στην ενότητα σκιαγραφούνται οι κύριες πτυχές της δημόσιας ζωής στη ρωμαϊκή Νικόπολη. Τοπογραφικός χάρτης αναλύει το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης και τη λειτουργία του υδραγωγείου, εξαιρετικού έργου της ρωμαϊκής υδραυλικής.
Αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά από τον διάκοσμο δημόσιων κτηρίων, όπως το Θέατρο και το Ωδείο, βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί τον αστικό χαρακτήρα της Νικόπολης αλλά και τον ρόλο που έπαιζαν τα θεάματα στη ζωή των κατοίκων της.
Στο προάστιο, στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας (γυμνάσιο, στάδιο, θέατρο) διεξάγονταν τα Άκτια, αγώνες αφιερωμένοι στον Απόλλωνα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νομισματοκοπείο της πόλης, προορισμένο να καλύψει τις καθημερινές τοπικές ανάγκες, αφού στις κρατικές συναλλαγές και το εμπόριο χρησιμοποιείται το επίσημο ρωμαϊκό νόμισμα.
Παρουσιάζεται μία αντιπροσωπευτική σειρά νομισμάτων: είναι όλα χάλκινα και φέρουν ελληνικές επιγραφές. Στη μία όψη τους εικονίζεται ο αυτοκράτορας, υπενθύμιση της ρωμαϊκής κηδεμονίας, και στην άλλη θέματα τοπικής προέλευσης σε πλούσια ποικιλία που φανερώνει την ευημερία της πόλης.
Μαρμάρινα αγάλματα θεών και απεικονίσεις τους σε ανάγλυφες πλάκες και λυχνάρια πιστοποιούν τη λατρεία του ελληνικού δωδεκάθεου, με κυρίαρχη τη θέση του Απόλλωνα, της Αθηνάς, της Αφροδίτης. Παράλληλα, επιγραφές σε βωμούς και στήλες φανερώνουν την αυτοκρατορική λατρεία.
Δημόσια κείμενα χαραγμένα σε λίθινες στήλες δείχνουν ότι η Νικόπολη ακολουθεί το ελληνικό πρότυπο και στον τομέα της πολιτικής οργάνωσης: η Βουλή και ο Δήμος ασκούν τη δημόσια διοίκηση. Αποφασίζουν όμως, για θέματα ήσσονος σημασίας, αφού τα καίρια ζητήματα καθορίζονται από τον αυτοκράτορα.