Η Βόρεια Νεκρόπολη

εξωτερικά του τείχους της Νικόπολης πέντε νεκροταφεία περιέβαλλαν την πόλη. Άρχιζαν αμέσως έξω από τις πύλες και εκτείνονταν κατά μήκος ταφικής οδού που οδηγούσε στην ύπαιθρο, το προάστιο και τα λιμάνια της.

Καλύτερα ερευνημένη είναι η Βόρεια Νεκρόπολη. Απλώνεται εξωτερικά της ΒΔ πύλης εκατέρωθεν πλακόστρωτης οδού με κατεύθυνση το Στάδιο και το Τρόπαιο της νίκης του Ακτίου.

Το νότιο τμήμα, σε επαφή με το τείχος, οργανώνεται σε ανεξάρτητες συστάδες τάφων και οικογενειακούς ταφικούς περιβόλους. Οι τάφοι  είναι απλοϊκοί φανερώνοντας την χαμηλή οικονομική τάξη των ιδιοκτητών τους.

Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.

Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ

Αναπαράσταση της Βόρειας Νεκρόπολης (Σχ. Φ. Τσακμάκης)

Αναπαράσταση της Βόρειας Νεκρόπολης

Βορειότερα, αντίθετα, η ταφική οδός πλαισιώνεται με εντυπωσιακά υπέργεια ταφικά μνημεία-μαυσωλεία που ανήκαν σε εξέχοντες και εύπορους πολίτες. Διαθέτουν  έναν θάλαμο με καμαρωτή κάλυψη και δίριχτη στέγη και πλακόστρωτα ή ψηφιδωτά δάπεδα.

Στο εσωτερικό τους φιλοξενούν  πολυτελείς μαρμάρινες ή απλούστερες πώρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους. Σε μικρές κόγχες στους τοίχους τοποθετούνται τεφροδόχα αγγεία, στις περιπτώσεις που προτιμήθηκε η καύση του νεκρού.

Η Βόρεια Νεκρόπολη ήταν σε χρήση από τον 1ο έως και τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.

Φωτογραφική παρουσίαση

Γνωρίσατε ότι …

Μετάβαση στο περιεχόμενο