Στο μουσείο υλοποιούνται ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας αλλά και ποικίλες μεμονωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια, με εικαστικό και αρχαιολογικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο εορτασμού των επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κεντρικός στόχος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη μόνιμη έκθεση και κατ’ επέκταση με την ιστορία της Νικόπολης με τρόπο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα διδακτικό. Μέσα από την βιωματική εμπειρία -μαθαίνω μέσα από την παρατήρηση και το παιχνίδι- επιδιώκεται η εξοικείωση με έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο, η κατανόηση βασικών κανόνων συμπεριφοράς (ακολουθούμε επιλεγμένες διαδρομές, δεν πατάμε πάνω σε αρχαιότητες, δεν πετάμε σκουπίδια στο χώρο, μιλάμε χαμηλόφωνα κ.ά.), η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά.

ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Γνωρίζετε ότι…

2021 – σήμερα

Η ψηφιακή δράση με τον τίτλο «Γνωρίζετε ότι» αποτελεί μία διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή, η οποία περιέχει πληροφορίες για μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης. Είναι διαθέσιμη σε όλους από τον προσωπικό τους χώρο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Γνωρίζετε ότι … ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται τόσο στο μουσείο όσο και σε σχολεία.

Απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Δ – Στ΄ τάξη)και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΣΤΟΧΟΣ

Κεντρικός στόχος της ψηφιακής δράσης είναι η επαφή των μαθητών και γενικότερα των φίλων του ΑΜΝ και της Νικόπολης με τα μνημεία της ρωμαϊκής πόλης και η απόκτηση βασικών γνώσεων (χρήση, ερμηνεία, τρόπος λειτουργίας) γύρω από αυτά.

Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, επιδιώκεται η πρόκληση συναισθημάτων θαυμασμού για το μνημείο και επιθυμίας των χρηστών να επισκεφθούν τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Με ευχάριστο τρόπο αποκτούν γνώση και ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ψηφιακή εφαρμογή, απλή και εύκολη στη χρήση, είναι εμπνευσμένη από την ενότητα της σελίδας μας “Γνωρίζετε ότι … “.

Περιλαμβάνει σύντομα παζλ-κουίζ πολλαπλών επιλογών, η λύση των οποίων αποκαλύπτει σταδιακά μία διαδραστική εικόνα του μνημείου με το οποίο επιλέγετε να παίξετε κάθε φορά. Η εικόνα διαθέτει ενεργά σημεία που παρέχουν επιπλέον εικόνες και πληροφορίες για μεμονωμένα τμήματα του μνημείου.

Οι απαντήσεις των κουίζ βρίσκονται στα κείμενα της ενότητας “Γνωρίζετε ότι..”, οπότε ο χρήστης, εναλλακτικά, έχει την επιλογή να διατρέξει καταρχήν την ενότητα και στη συνέχεια να λύσει τα παζλ-κουίζ.

Η εφαρμογή απευθύνεται είτε σε μεμονωμένους χρήστες είτε σε ομάδες παικτών, με στόχο την επίτευξη των λιγότερων λανθασμένων απαντήσεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υπεύθυνη: Μ. Καραμπά
Τηλ: 26820 89892
E-mail: info@nicopolismuseum.gr

ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Το υδραγωγείο της Νικόπολης

2015 – σήμερα

Η ψηφιακή δράση με τον τίτλο «Το υδραγωγείο της Νικόπολης … μια φορά και έναν καιρό…» αποτελεί μία διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή, η οποία περιέχει πληροφορίες και παιχνίδια σχετικά με το Υδραγωγείο της Νικόπολης. Είναι διαθέσιμη σε όλους από τον προσωπικό τους χώρο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.nicopolis-aqueduct.gr/index.html ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο μουσείο αλλά και σε σχολεία.

Απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΣΤΟΧΟΣ

Κεντρικός στόχος της ψηφιακής δράσης είναι η πρώτη γνωριμία των μαθητών με τη Νικόπολη και κυρίως το υδραγωγείο της, ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της ρωμαϊκής εποχής στον ελλαδικό χώρο.

Παράλληλα, μέσα από τα παιχνίδια, επιδιώκεται η πρόκληση συναισθημάτων θαυμασμού για το μνημείο και επιθυμίας των μαθητών να επισκεφθούν τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Με ευχάριστο τρόπο οι μαθητές αποκτούν γνώση και ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ψηφιακή δράση είναι απλή και εύκολη στη χρήση. Διακρίνεται σε δύο βασικά μέρη, τις πληροφορίες και τα παιχνίδια.

Οι πληροφορίες, απαραίτητες για την επιτυχημένη υλοποίηση των παιχνιδιών, δίνεται με τη μορφή κειμένου, μικρού σε έκταση, και με τη μορφή χάρτη, ο οποίος συνδυάζοντας εικόνες και κείμενο παρουσιάζει την πορεία του υδραγωγείου από τη αφετηρία του μέχρι την πόλη.

Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν έξι διαφορετικές επιλογές, με αυξανόμενα επίπεδα δυσκολίας: παζλ, κρεμάλα, βρες τα ζευγάρια, βρες τις απαντήσεις, αναγραμματισμός και βρες τις διαφορές.

Για την υλοποίηση τους μπορούν να δημιουργηθούν επίσης και ομάδες παικτών, με στόχο την επίτευξη του μικρότερου χρόνου επίλυσης όλων των παιχνιδιών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υπεύθυνη: Μ. Καραμπά
Τηλ: 26820 89892
E-mail: info@nicopolismuseum.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο