ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

Χάλκινο νόμισμα-κόσμημα
168 – 148 π.Χ.

Λίγα μέτρα ΒΑ της Αγοράς (Forum) και του Ωδείου βρίσκεται μία πολυτελής οικία της Νικόπολης, γνωστή ως «Έπαυλη Μάνιου Αντωνίνου». Οφείλει το όνομά της σε έναν από τους ιδιοκτήτες της, ο οποίος την ανακαίνισε στο τέλος του 3ου αι. μ.Χ. Το 2003 ερευνώντας τον δρόμο (cardo) που ορίζει την οικία ανατολικά, αποκαλύφθηκε ένα χάλκινο νόμισμα-κόσμημα.

Στις δύο όψεις του νομίσματος αναγράφονται τα εθνικά δύο ηπειρωτικών φύλων, ΜΟΛΟΣΣΩΝ – ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ, μέσα σε δάφνινο στεφάνι. Πρόκειται δηλαδή για νόμισμα που έκοψαν από κοινού τα δύο φύλα, στο πλαίσιο της σύμπραξης που πραγματοποίησαν για σύντομο χρονικό διάστημα λίγο πριν την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Ρωμαίους, το 170-168 π.Χ.

Πως ένα νόμισμα του 2ου π.Χ. αιώνα βρέθηκε στη ρωμαϊκή Νικόπολη, σε μία οικία που κτίστηκε, στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ., τέσσερις σχεδόν αιώνες αργότερα;

Η Νικόπολη ιδρύθηκε με τη μέθοδο του συνοικισμού, δηλαδή την –υποχρεωτική- μετεγκατάσταση πληθυσμών από προϋπάρχουσες πόλεις της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Το αναφέρουν οι γραπτές πηγές και το επιβεβαιώνουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές της πόλης που χρονολογούνται αιώνες πριν την ίδρυσή της: πήλινες κεραμίδες στέγης του 5ου αι. π.Χ., ολόγλυφο λιοντάρι (επιτάφιο μνημείο), μαρμάρινοι πίνακες με ανάγλυφες παραστάσεις θρησκευτικής και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας του 4ου – 3ου αι. π.Χ.

Φαίνεται ότι οι νέοι κάτοικοι έφεραν μαζί τους όχι μόνο τα έθιμα, τις συνήθειες, τις λατρείες του τόπου τους αλλά και την οικοσκευή, τα οικογενειακά κειμήλια, τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Το ίδιο συνέβη με το χάλκινο νόμισμα. Περίπου τετρακόσια χρόνια μετά την κυκλοφορία του, όταν έπαψε πια να έχει πρακτική χρήση, ο ιδιοκτήτης του, ανοίγοντας μία μικρή διαμπερή οπή, μετέτρεψε το νόμισμα σε κόσμημα για το λαιμό του, για να τον ακολουθεί παντού, και στο νέο τόπο κατοικίας του. μάρτυρας της καταγωγής του.

Σήμερα το νόμισμα-κόσμημα εκτίθεται στην πρώτη αίθουσα του ΑΜΝ, στην ενότητα «Η γένεση της πόλης»

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή

Ανάγλυφο με παράσταση νεκρόδειπνου, δηλ. δείπνου προς τιμήν του νεκρού, τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.

“Ἀμβρακιώτας δὲ καὶ Ἀνακτορίους ἀποίκους Κορινθίων ὄντας ἐπηγάγετο ὁ Ῥωμαίων βασιλεὺς ἐς Νικοπόλεως συνοικισμὸν πρὸς τῷ Ἀκτίῳ …”
“Καλυδῶνος γὰρ καὶ Αἰτωλίας τῆς ἄλλης ὑπὸ Αὐγούστου βασιλέως ἐρημωθείσης διὰ τὸ [τὴν] ἐς Νικόπολιν τὴν ὑπὲρ τοῦ Ἀκτίου συνοικίζεσθαι”

Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, Ηλιακά 23.3.6, Αχαϊκά 18.8

Φωτογραφική παρουσίαση

Αρχείο

Η Αφροδίτη Ουρανία
Η Αφροδίτη Ουρανία
Μετάβαση στο περιεχόμενο