ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Κεφαλή Οκταβιανού Αυγούστου
1ος αι. μ.Χ.

Το έτος 1997 η Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες στη Δυτική πύλη του ρωμαϊκού τείχους και κύρια είσοδο της πόλης, που οδηγούσε στο λιμάνι της στο Ιόνιο Πέλαγος, τον Κόμαρο (σ. Μύτικας). Επιβλητικά νυμφαία, δημόσιες δηλαδή κρήνες, διακοσμημένα με κόγχες που φιλοξενούσαν αγάλματα, πλαισιώνουν την πύλη δεξιά και αριστερά.

Λίγα μέτρα βόρεια των νυμφαίων, η ανασκαφή φέρνει στο φως μία μαρμάρινη ανδρική κεφαλή. Μετά τη συντήρηση και μελετώντας τα χαρακτηριστικά της, όπως περιγράφονται στις πηγές και αποδίδονται σε άλλα έργα της αρχαιότητας, ταυτίστηκε με το πρόσωπο του ιδρυτή της πόλης, Οκταβιανού.

Αποδίδει έναν πολύ διαδεδομένο τύπο γνωστό ως PrimaPorta που οφείλει το όνομά του σε ένα από τα γνωστότερα αγάλματα του Οκταβιανού, το οποίο βρέθηκε κοντά στη Ρώμη, στην έπαυλη της συζύγου του Λιβίας, στην PrimaPorta.

Αν και έχουν διασωθεί πολλά αγάλματα και προτομές του Αυγούστου, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν οι απεικονίσεις αυτές είναι ρεαλιστικές ή εξιδανικευμένες.

Ο βιογράφος του, Σουητώνιος [Augustus 79], τον περιγράφει ως εξής: «Ήταν ασυνήθιστα όμορφος… Είχε καθαρά μάτια που έλαμπαν… Τα δόντια του ήταν πολύ αραιά, μικρά και κακοδιατηρημένα, τα μαλλιά του ελαφρώς κατσαρά με τάση προς το χρυσό. Τα φρύδια του ενώνονταν. Τα αυτιά του ήταν μέτρια σε μέγεθος και η μύτη του εξείχε λίγο στην κορυφή και μετά κύρτωνε ελαφρά προς τα μέσα.»

Ο Οκταβιανός της Νικόπολης φαίνεται πως κοσμούσε μία από τις κόγχες των νυμφαίων. Σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Α του μουσείου στην αφιερωμένη στη γένεση της πόλης ενότητα.

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η ρωμαϊκή πόλη

March_2020_1059_mesaia_f

Φωτογραφική παρουσίαση

Βίντεο

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο