Το μουσείο ένας πυρήνας πολιτισμού

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2009, το μουσείο αποτελεί έναν πολυδιάστατο πυρήνα πολιτισμού για την πόλη και τον νομό Πρέβεζας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης/Archaeological Museum of Nicopolis

Το μουσείο ένας πυρήνας πολιτισμού

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2009, το μουσείο αποτελεί έναν πολυδιάστατο πυρήνα πολιτισμού για την πόλη και τον νομό Πρέβεζας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Ταυτότητα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με χωρική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και έδρα την Πρέβεζα.

Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, καθώς είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη Νικόπολη, την πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του στο Άκτιο το 31 π.Χ. Επομένως, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι η σύνδεσή του με τον αρχαιολογικό χώρο, από τον οποίο απέχει μόλις 2 χλμ.

Αποτελεί το τρίτο κατά σειρά μουσείο που δημιουργήθηκε για τη Νικόπολη και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Τα πολυάρθμα ευρήματα που έρχονταν στο φως με την εντατικοποίηση των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μουσείου ανάδειξης και προβολής του, οδήγησαν στην ίδρυση του νέου μουσείου.

Με κεντρική ιδέα που συνοψίζεται στη φράση «Μία ναυμαχία – Μία πόλη – Μία αυτοκρατορία», η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία της ρωμαϊκής και βυζαντινής Νικόπολης περιγράφοντας όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της. Αναπτύσσεται σε εννέα θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 εκθέματα.

Το πρώτο Μουσείο στο Τζαμί του Εσκί / The first Museum in the Eski Mosque

Ιστορία

1924 – Αρχαιολογικόν Μουσείον Πρεβέζης

Η πρώτη απόπειρα έκθεσης ευρημάτων από τη Νικόπολη πραγματοποιήθηκε από τον πρώτο ανασκαφέα του αρχαιολογικού χώρου, τον αείμνηστο Αλέξανδρο Φιλαδελφέα.

Ο Φιλαδελφεύς συγκέντρωσε τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1913, αρχικά στο υπόγειο του δημαρχείου της Πρέβεζας και αργότερα στο τουρκικό τέμενος, το Τζαµί του Ιτς Καλέ ή Αγ. Ανδρέα, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε μουσείο.

περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες

Δείτε εδώ μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η διαδικασία χορήγησης άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου και τη μόνιμη έκθεσή του, η προσωρινή παραχώρηση χώρων του μουσείου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ο τρόπος απόκτησης κάρτας ελευθέρας εισόδου κ.α.

Παρατίθενται επίσης οι διευθύνσεις χρήσιμων συνδέσμων γενικότερου πολιτιστικού περιεχόμενου.

περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο