20.10.2018 – 18.11.2018

Ήχοι αρχαίων

Ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων από τον Γιώργο Πολύζο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα φιλοξενήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης την περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» από το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου έως την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018.

H έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και της ΠΕΔ Ηπείρου, τη συμβολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την ευγενική συνδρομή των φωτογράφων Στέφανου & Νικόλαου Στουρνάρα και Γιώργου Μαλαμίδη και των εκδόσεων Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Καστανιώτης, Παπαδήμας, Κέδρος, Εν Πλω, και την υποστήριξη επικοινωνίας από τον δικτυακό τόπο Αrchaeology & Αrts.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο από δεκαεπτά απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1984 – 2004. Πρόκειται για ανακατασκευές των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά: η λύρα και οι αυλοί, πρωταγωνιστές στη μουσική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η γλυκόφωνη σύριγγα των ποιμένων, η ταραχώδης σάλπιγγα των κηρύκων, το εκστατικό τύμπανο των μαινάδων, τα ρυθμικά κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών.

Την έκθεση πλαισιώνει εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων, φωτίζει πτυχές του ρόλου της μουσικής στον κόσμο των θνητών και αθανάτων και ανιχνεύει την πραγματικότητα πίσω από τους επικρατέστερους μύθους.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά, 09:00 – 15:00.
Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: Γεωργία Πεταρούδα – Δήμητρα Παπακώστα, αρχαιολόγοι
Tηλ.: 2682 0 89890
Ε-mail: efapre@culture.gr

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο