24.09.2011 – 24.11.2011

Η αυτοκρατορία σε κρίση. Οικονομική κρίση στη Νικόπολη κατά την ύστερη αρχαιότητα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η αυτοκρατορία σε κρίση. Οικονομική κρίση στη Νικόπολη κατά την ύστερη αρχαιότητα», στην οποία θα εκτεθούν δύο νομισματικά σύνολα (θησαυροί) του 3ου και 4ου αι. μ.Χ., πλαισιωμένα από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Οι δύο θησαυροί, που βρέθηκαν στο λιμάνι και την περιφέρεια της Νικόπολης, συγκεντρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους που απέκρυψαν τα νομίσματά τους αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν για να τα πάρουν. Συνδέονται με ιστορικά γεγονότα και ειδικότερα την περίοδο αναταραχών που βιώνει η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και κορυφώνεται τον 3ο αι. μ.Χ. Η έκθεση με αφορμή τους θησαυρούς περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα που έπληξαν τη Νικόπολη τον 3ο και 4ο αι. μ.Χ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2011. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 με τη χώρα μας να λαμβάνει μέρος μερικά χρόνια αργότερα, το 1996. Για τη διετία 2011-2012 θέμα το εορτασμού είναι «Κρίσεις: Συνέχεια και ασυνέχεια στην ιστορία».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25.09.2011, στις 19:00 με διάλεξη από την κ. Αικατερίνη Λιάμπη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Φαινόμενα οικονομικών κρίσεων κατά την αρχαιότητα».

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά, 08:30 – 15:00.
Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: Σταματία Γιώτη, Αθηνά Κωνσταντάκη, Δημήτριος Σακκάς, αρχαιολόγοι
Tηλ.: 2682 0 89890
Ε-mail: efapre@culture.gr

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο