12.09.2022 – 15.12.2022

Νυμφοκομείν

Με αφορμή τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» 2022, με τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων», τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου -Άρτας (ΑΜΑ), Ηγουμενίτσας (ΑΜΗ), Ιωαννίνων (ΑΜΙ) και Νικόπολης (ΑΜΝ)- σχεδίασαν από κοινού την εκθεσιακή δράση «Η δύναμη των τεσσάρων».

Με αμοιβαία, προσωρινή ανταλλαγή ευρημάτων της συλλογής τους, επιχειρούν να αναδείξουν κοινά στοιχεία της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού γενικότερα των πόλεων της αρχαίας Ηπείρου διαχρονικά, από την κλασική έως και τη ρωμαϊκή εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΜΝ θα φιλοξενεί για ένα μήνα, από 12.09.2022 έως 12.10.2022, ένα πήλινο αγγείο (γαμικός λέβης) με γαμήλιες σκηνές από το ΑΜΑ, ένα χρυσό περιδέραιο από το ΑΜΗ και ένα πήλινο αρωματοδοχείο (ληκύθιο) και έναν χάλκινο καθρέφτη (κάτοπτρο) από το ΑΜΙ. Τα αντικείμενα σχετίζονται με τον κόσμο της γυναίκας, την περιποίηση και τον στολισμό της, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία για την τέλεση του γάμου της.

Νυμφοκομείν

Ευτυχισμένε γαμπρέ, ο γάμος σου έγινε όπως ευχήθηκες,
και να που έχεις στα χέρια σου μια κοπελιά όπως την επιθυμούσες…
Η Αφροδίτη σε τίμησε περισσότερο από κάθε άλλον.
Σαπφώ, “Επιθαλάμια”, απ. 112
[Μετάφραση Ι.Ν. Καζάζης]

Καταλληλότερη εποχή για την τέλεση του γάμου στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο χειμώνας, ειδικότερα ο μήνας Γαμηλιών (σημ. Ιανουάριος), ιερός μήνας της Ήρας, θεάς του γάμου.

Το τελετουργικό περιελάμβανε τριήμερες τελετές. Ο κυρίως γάμος -η προετοιμασία του ζευγαριού, το γαμήλιο γεύμα και η πομπή που οδηγούσε τη νύφη στο νέο της σπίτι- γινόταν τη δεύτερη ημέρα.
Ο στολισμός της νύφης (νυμφοκομεῑν > νυμφοκομέω = ντύνω, κοσμώ τη νύφη) λάμβανε χώρα στον γυναικωνίτη, μετά το εξαγνιστικό λουτρό. Με τις οδηγίες της νυμφεύτριας (παράνυμφος, υπεύθυνη για την οργάνωση του γάμου), οι νυμφοκόμοι (φίλες, συνήθως, της νύφης) φρόντιζαν για την ένδυση και τον καλλωπισμό της.

Η νύφη φορούσε το γαμήλιο ιμάτιο, τον πέπλο με τον οποίο κάλυπτε το πρόσωπο και τα κοσμήματά της. Αρωματιζόταν και κοσμούσε τα μαλλιά της με στεφάνι από κλαδιά μυρτιάς, ιερό φυτό της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα και της γονιμότητας.

Τα φιλοξενούμενα ευρήματα θα εκτίθενται σε ξεχωριστή προθήκη, στην Αίθουσα Β του ΑΜΝ, στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στον “Καλλωπισμό – Κοσμήματα”.

Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, αρχαιολόγος
Tηλ.: 2682 0 89892
Ε-mail: info@nicopolismuseum.gr

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο