ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020
Βάθρο με Aμαζονομαχία
1 – 2ος αι. μ.Χ.
Το έτος 1937 η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες στη Βασιλική Β, γνωστή και ως Βασιλική του επισκόπου Αλκίσωνος. Αποκαλύπτεται τότε εντυπωσιακό μαρμάρινο βάθρο-βάση αγάλματος.
Το βάθρο κοσμείται περιμετρικά με ανάγλυφη παράσταση Αμαζονομαχίας: οι πολεμοχαρείς Αμαζόνες μάχονται εναντίον γυμνών πολεμιστών, πιθανότατα Ελλήνων. Διακρίνονται συνολικά 17 ζευγάρια αντιπάλων.
Οι Αμαζόνες φορούν κοντό χιτώνα και φρυγικό πίλο στο κεφάλι, κρατούν ασπίδα και επιτίθενται με τόξο ή ακόντιο. Οι αντίπαλοι πολεμούν με ξίφη, εκσφενδονίζουν λίθους και αμύνονται με scuti, ρωμαϊκές ασπίδες ορθογώνιου σχήματος.
Η παράσταση παραπέμποντας σε παραδείγματα της κλασικής αρχαιότητας ανήκει στην κατηγορία των νεοαττικών, κλασικιστικών έργων.
Αν και η αρχική προέλευση του βάθρου είναι άγνωστη, εικάζεται ότι πάνω του στεκόταν υπερμεγέθης χάλκινος ανδριάντας του Οκταβιανού ή του Ποσειδώνα. Σχετιζόταν με τη νίκη του πρώτου στο Άκτιο και είχε πολιτική χροιά: οι εικόνες της Αμαζονομαχίας ήταν ελληνικές, ο σχεδιασμός όμως και η χρήση τους ρωμαϊκές. Εξυπηρετούσαν την αποδοχή της νέας πολιτικής πραγματικότητας και τον εκρωμαϊσμό της Ελλάδας.
Το βάθρο επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους στο ναό της Βασιλικής Β, ως δάπεδο του άμβωνα. Τότε, τμήμα της παράστασης απολαξεύθηκε για να προστεθεί νέα, ψηφιδωτή με χριστιανικό θέμα: πέντε (;) μορφές εγγεγραμμένες σε μετάλλια, από τις οποίες σώζονται μόνο οι δύο, πιθανότατα ένας άγγελος και ένα Άγιος.
Σήμερα, το βάθρο εκτίθεται στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, στην αφιερωμένη στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη ενότητα.
Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η ρωμαϊκή πόλη