ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Η επιτάφια στήλη του Φήλικα
2ος αι. μ.Χ.

Η μαρμάρινη ορθογώνια στήλη αποτελούσε το σήμα κιβωτιόσχημου τάφου στη Δυτική Νεκρόπολη της Νικόπολης και, όπως και σήμερα, λειτουργούσε -για τους ζωντανούς- ως η ταυτότητα του νεκρού.

Η τετράστιχη επιγραφή αναφέρει το όνομα του νεκρού, την ηλικία θανάτου του σε έτη και τον ύστατο αποχαιρετισμό: ΚΟ(ΙΝΤΟΣ) ΦΑΒΙΟΣ / ΦΗΛΙΞ / ΕΤΩΝ ΜΕ / ΧΑΙΡΕ. Την επιγραφή επιστέφει γραπτή διακοσμητική ταινία με κρεμάμενα ημικύκλια σε κόκκινο χρώμα. Κόκκινο χρώμα διατηρείται και στις χαράξεις των γραμμάτων.

Ο νεκρός απεβίωσε στην ηλικία των 45 ετών. Είχε τρία ονόματα (tria nomina), σύμφωνα με το ρωμαϊκό ονοματολογικό σύστημα, προωνύμιο (praenomen), όνομα γένους (nomen gentilicium) και επώνυμο (cognomen), Κόιντος Φάβιος Φήλιξ αντίστοιχα. Τα τρία ονόματα και το ρωμαϊκό όνομα γένους φανερώνουν ότι ο Φήλιξ είχε αποκτήσει την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη (civitas Romana).

Η στήλη βρέθηκε τον Αύγουστο του 1970 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στη θέση Μπόυφι, λίγα μέτρα Δ του ρωμαϊκού τείχους. Αποκαλύφθηκε τότε συστάδα έξι πλινθόκτιστων κιβωτιόσχημων τάφων. Ξεχωριστός ήταν ο τάφος αρ. 5, διαστάσεων 2,90 x 1,67 μ., καθώς αποτελούσε οικογενειακό ταφικό μνημείο για τον Φήλικα, τη συζύγο του Σπένδουσα και ένα από τα παιδιά τους.

Στο ανατολικό τμήμα του μνημείου ορθογώνιο διαμέρισμα φιλοξενούσε ένα τεφροδόχο αγγείο και δίπλα του την επιτάφια στήλη του Φήλικα αλλά και μία ακόμη, της Σπένδουσας, η οποία σύμφωνα με την επιγραφή της ήταν η σύζυγος του: ΣΠΕΝΔΟΥ / ΣΑ  ΦΗΛΙΚΑ / ΓΥΝΗ / ΕΤΩΝ Ν / ΧΑΙΡΕ. Στο κέντρο του μνημείου μέσα σε τετράγωνη θήκη πήλινο τεφροδόχο αγγείο περιείχε τα οστά του παιδιού τους και αστραγάλους, το αγαπημένο πιθανόν παιχνίδι του.

Σήμερα η στήλη του Φήλικα εκτίθεται στην ενότητα του μουσείου Η «ζωή μετά».

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η «ζωή μετά»

03284_f

Φωτογραφική παρουσίαση

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο