ΔΗΜΟΤΙΚΟ – Ε΄& Στ΄τάξη

Το ταξίδι της ψηφίδας

2012-2013

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Το ταξίδι της ψηφίδας» παρουσιάζει την ιστορία της ρωμαϊκής Νικόπολης του 2ου αι. μ. Χ., με έναν τρόπο ευχάριστο και εύληπτο αξιοποιώντας την ομότιτλη εικονογραφημένη ιστορία.

Πραγματοποιείται στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου.

Απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού.

ΣΤΟΧΟΣ

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο αφενός να συμβάλει στη γνωριμία των μαθητών με το ψηφιδωτό ως μορφή τέχνης και αφετέρου να οδηγήσει στην εξοικείωσή τους με τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής του.

Οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται και ταυτόχρονα πειραματίζονται φιλοτεχνώντας είτε σε μικρές ομάδες είτε ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ψηφιδωτή σύνθεση. Παράλληλα γνωρίζουν τα ψηφιδωτά της Νικόπολης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι μαθητές αρχικά, παρακολουθούν μία βιντεοπροβολή με θέμα την ιστορία της τέχνης του ψηφιδωτού, τα είδη και τους τρόπους κατασκευής του, όπως τα αφηγείται μία μικρή ψηφίδα. Στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν -με την καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου- το δικό τους ψηφιδωτό, το οποίο κρατούν ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος στους συμμετέχοντες διανέμεται εκπαιδευτικός φάκελος που περιλαμβάνει εικονογραφημένο έντυπο με την ιστορία της προβολής, πάζλ με θέμα εμπνευσμένο από τα ψηφιδωτά της Νικόπολης, κάρτες και σελιδοδείκτη.

Δείτε το εικονογραφημένο έντυπο εδώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υπεύθυνοι προγράμματος: Γ. Μερτή & Π. Μπάρκα
Τηλ: 26820 89890
E-mail: efapre@culture.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο