ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή
μέσα 2ου αι. μ.Χ.

Στο προάστιο της Νικόπολης, λίγα μέτρα ανατολικά του Σταδίου, η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε το 2008 δύο ταφικά μνημεία-μαυσωλεία. Πιθανότατα ανήκαν σε εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία συνδέονταν με την οργάνωση και διαχείριση των Ακτιακών αγώνων.

Ανάμεσα στα δύο μαυσωλεία αποκαλύφθηκε μαρμάρινη σαρκοφάγος με ανάγλυφη διακόσμηση των άθλων του Ηρακλή. Αποδίδονται από πέντε άθλοι στις δύο μακρές πλευρές της και από ένας στις δύο στενές.

Στην κύρια όψη, ο πρώτος άθλος απεικονίζει τον Ηρακλή σε νεανική ηλικία, αγένειο, να αντιμετωπίζει το λιοντάρι της Νεμέας. Ακολουθεί η πάλη με την Λερναία Ύδρα με τον γενειοφόρο Ηρακλή να ετοιμάζεται να αρπάξει ένα από τα τρία φιδίσια κεφάλια του τέρατος. Ο τρίτος άθλος παρουσιάζει την αρπαγή της ζώνης της Ιππολύτης, βασίλισσας των Αμαζόνων, που ιππεύει προς τα δεξιά. Στον επόμενο άθλο, ο Ηρακλής απεικονίζεται ήρεμος, έχοντας ήδη αποκτήσει τα χρυσά μήλα των εσπερίδων. Τέλος στο δεξί άκρο της κύριας όψης ο Ηρακλής καταβάλλει την κερυνίτιδα έλαφο.

Η πίσω όψη διατηρείται αποσπασματικά και οι περισσότεροι άθλοι δεν αναγνωρίζονται. Φαίνεται ωστόσο, ότι η πρώτη σκηνή παρουσιάζει την εξόντωση των στυμφαλίδων όρνιθων και η τελευταία, όπου ο Ηρακλής στέκεται απέναντι σε μία βραχώδη σπηλιά, τον καθαρισμό των στάβλων του Αυγεία. Οι δύο στενές πλευρές, τέλος, απεικονίζουν την πάλη του Ηρακλή με τον Κέρβερο και την προσπάθειά του να δαμάσει ένα από τα άλογα του Διομήδη αντίστοιχα.

Η σαρκοφάγος κατασκευάστηκε γύρω στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. από κάποιο τοπικό εργαστήριο με βάση αττικά πρότυπα. Φιλοξενούσε τουλάχιστον τρεις ταφές, με την παλαιότερη να τοποθετείται χρονικά στο β΄μισό του 2ου αι. μ.Χ. Δεν αποκλείεται ένας από τους νεκρούς της, λόγω της θέσης εύρεσης αλλά και της διακόσμησής της, να ήταν Ακτιονίκης.

Σήμερα η σαρκοφάγος εκτίθεται στο αίθριο του μουσείου και συνδέεται νοηματικά με την αφιερωμένη στα νεκροταφεία της Νικόπολης ενότητα.

Δείτε το έκθεμα του μήνα στη Συλλογή
Επισκεφθείτε την ενότητα Η «ζωή μετά»

Sark_Hrakli_3553_f

Φωτογραφική παρουσίαση

Βίντεο

Αρχείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο