Το τρόπαιο της νίκης του Ακτίου
για να διαιωνίσει την τεράστια νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), ο Οκταβιανός ανήγειρε μεγαλοπρεπές ΤΡΟΠΑΙΟ στη θέση όπου είχε στήσει το στρατηγείο του πριν τη ναυμαχία (λόφος Μιχαλίτσι).
Πρόκειται για ένα ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΙΕΡΟ αφιερωμένο στους προστάτες-θεούς του, Απόλλωνα, Άρη και Ποσειδώνα.
Τριπλή ΣΤΟΑ περιβάλλει μνημειώδη ΒΩΜΟ, άλλοτε διακοσμημένο με δύο ζωφόρους, ζώνες δηλ. με ανάγλυφες παραστάσεις. Στην κάτω ζωφόρο εικονίζονταν διαφόρων ειδών ΟΠΛΑ (ασπίδες, κράνη, ξίφη, βέλη κα.) ενώ στην άνω σκηνές του ΘΡΙΑΜΒΟΥ (πομπή εισόδου στη Ρώμη με τα λάφυρα μίας σημαντικής κατάκτησης) του Οκταβιανού.
Ισχυρός ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ, που συγκρατεί το ιερό, διακοσμήθηκε με 36 χάλκινα ΕΜΒΟΛΑ (έμβολο: αιχμηρή προεξοχή στην πλώρη πολεμικών πλοίων για την πρόκληση ρήγματος σε αντίπαλα πλοία) από τα αιχμαλωτισθέντα πλοία του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.
Ψηλότερα, είχε χαραχτεί στα λατινικά η μεγαλύτερη σε μήκος (45μ.) στον ελλαδικό χώρο αφιερωματική ΕΠΙΓΡΑΦΗ, σε μετάφραση:
“Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΑΙΣΑΡ, ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΚΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΦΟΡΜΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΩΡΑ ΚΟΣΜΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΑΦΥΡΑ ΠΛΟΙΩΝ”