Το θέατρο

το Θέατρο της Νικόπολης βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του ιερού λόφου του Απόλλωνα, λίγο χαμηλότερα από το Τρόπαιο της νίκης του Ακτίου. Αν και έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διατηρεί τα βασικά του μέρη: το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή.

Το κατώτερο τμήμα του ΚΟΙΛΟΥ (cavea, χώρος των θεατών) στηρίζεται στο φυσικό πρανές του λόφου ενώ το ανώτερο σε τρεις λιθόκτιστους ΘΟΛΩΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ. Διέθετε λίθινα εδώλια (gradus-i, καθίσματα), από τα οποία διατηρούνται ολιγάριθμα, ορισμένα με χαραγμένα πάνω τους το όνομα του κατόχου τους.

Μία ΣΤΟΑ (portico) περιέτρεχε το κοίλο στο ανώτερο τμήμα του. Στον εξωτερικό τοίχο της στερεώνονταν ξύλινοι στύλοι, στους οποίους προσαρμοζόταν μία ΤΕΝΤΑ (velum) για την προστασία των θεατών από τον ήλιο ή τη βροχή.

Αναπαράσταση του θεάτρου με το στάδιο και ψηλότερα στο λόφο το Τρόπαιο της νίκης του Ακτίου

Τα μέρη του θεάτρου

Η ημικυκλική ΟΡΧΗΣΤΡΑ (χώρος των ηθοποιών) διαθέτει δάπεδο από μεγάλες ασβεστολιθικές και μαρμάρινες πλάκες. Δύο πλάκες έφεραν αρχικά ελληνική ΕΠΓΡΑΦΗ με ένθετα μεταλλικά γράμματα.

Η ΣΚΗΝΗ (scaenae), τμήμα της οποίας διατηρείται έως και 9 μ. ύψος, ήταν διώροφη με προεξέχουσα κιονοστοιχία (σειρά κιόνων) στην πρόσοψή της (scaenae frons).

Πέντε ΔΙΟΔΟΙ εξασφάλιζαν την πρόσβαση και κίνηση των θεατών: τρεις θολωτοί διάδρομοι (vomitoria) κάτω από το κοίλο και από ένας δεξιά και αριστερά της σκηνής (πάροδοι, aditus maximi).

Το θέατρο οικοδομήθηκε επί Οκταβιανού στις τελευταίες δεκαετίες του 1ου αι. π.Χ., έλαβε όμως την τελική του μορφή κατά το το α΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ.

Φωτογραφική παρουσίαση

Γνωρίσατε ότι …

Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο