Νοτιοανατολική Νεκρόπολη

εκατέρωθεν της οδού, που ξεκινούσε από τη ΝΑ Πύλη και κατέληγε στο νότιο λιμάνι της πόλης, στο Βαθύ, αναπτύσσεται η ΝΑ Νεκρόπολη. Περιλαμβάνει συστάδες τάφων και μνημειακά Μαυσωλεία, ορισμένα από τα οποία παρέμειναν διαχρονικά ορατά και αποτυπώθηκαν το 1813 από τον Άγγλο περιηγητή Thomas Smart Hughes.

Δυτικά της ταφικής οδού βρίσκεται ένα -μοναδικό για τη Νικόπολη και την Ελλάδα- ταφικό μνημείο (Μαυσωλείο 6). Αποτελείται από ψηλό, τετράπλευρο πόδιο και κυλινδρική ανωδομή. Στη δυτική πλευρά, μονόφυλλη θύρα οδηγεί μέσω στενού, καμαροσκεπούς διαδρόμου σε τρίπλευρο ταφικό θάλαμο με θολωτή κάλυψη.

Νοτιότερα, επίσης δυτικά της οδού, βρίσκεται το επιβλητικό Μαυσωλείο 12. Αποτελείται από έναν τετράγωνο σχεδόν θάλαμο με θολωτή κάλυψη και είσοδο στο μέσον της δυτικής του πλευράς. Στους άλλους τρεις τοίχους διαμορφώνονται μεγάλες κόγχες (arcosolia) για την τοποθέτηση των σαρκοφάγων.

Η ΝΑ Νεκρόπολη, εξωτερικά της πύλης. Στο βάθος ο Αμβρακικός Κόλπος.

Το Μαυσωλείο 6

Σε επαφή σχεδόν με τους ημικυκλικούς πύργους της πύλης και το τείχος διαμορφώνονται ταφικοί περίβολοι και συστάδες τάφων. Τόσο οι τάφοι όσο και τα μαυσωλεία εκατέρωθεν της πύλης προσαρμόζονται στην πορεία του τείχους.

Δυτικά της πύλης ξεχωρίζει ορθογώνιος περίβολος, ο οποίος διατηρείται σε αξιόλογο ύψος και περικλείει δύο θαλαμωτά μαυσωλεία. Ανατολικά της πύλης βρίσκονται τρία ακόμη μαυσωλεία, διατηρημένα σε χαμηλό ύψος. Ανάμεσά τους και σε επαφή με το τείχος, ερευνήθηκαν εξήντα περίπου τάφοι (κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς και θήκες), οι περισσότεροι από τους οποίους βρέθηκαν συλημένοι.

Η νεκρόπολη ήταν σε χρήση από τον 1ο έως και τον 3ο αι. μ.Χ.

Φωτογραφική παρουσίαση

Γνωρίσατε ότι …

Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο