Το στάδιο

το ΣΤΑΔΙΟ της Νικόπολης βρίσκεται στο προάστιο της πόλης, λίγα μέτρα ΝΔ του Θεάτρου. Φιλοξενούσε τους γυμνικούς , δηλ. αθλητικούς αγώνες των Ακτίων, ιερών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα.

Έχει σχήμα ελλειψοειδές με προσανατολισμό Α-Δ. Τα βασικά του μέρη είναι το κοίλο με τις κερκίδες (για τους θεατές), οι δύο  σφενδόνες (ημικυκλικό τμήμα των κερκίδων) και ο στίβος (κονίστρα, για τα αγωνίσματα).

Από το ΚΟΙΛΟ διατηρούνται μόνο τα χωμάτινα πρανή και κατάλοιπα της υποδομής των λίθινων εδωλίων του, τα οποία απομακρύνθηκαν πιθανότατα στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Άποψη της περιοχής του προαστίου από ΝΑ

Αναπαράσταση τoυ σταδίου (Σχ. Φ. Τσακμάκης)

Έχει δύο ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ, αποκλίνοντας του κανόνα των ελληνικών σταδίων που είχαν μόνο μία. Κάτω από τις σφενδόνες, διαμορφώνονται  οι δίοδοι πρόσβασης στο στάδιο. Δύο ακόμη δίοδοι υπήρχαν στο μέσο των μακρών πλευρών.

Ο ΣΤΙΒΟΣ, η αρχαία επιφάνεια του οποίου βρίσκεται περίπου 2,5μ. χαμηλότερα από τη σημερινή, έχει μήκος 200μ. και πλάτος 24μ.

Οι εργασίες ανέγερσης του Σταδίου θα πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 27 π.Χ., έτος τέλεσης των πρώτων Ακτίων, από τον Οκταβιανό. Το πρώτο αυτό Στάδιο είχε πεταλοειδή κάτοψη και διέθετε μία μόνο σφενδόνη, ανατολικά, προς το Θέατρο.

Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. ανακαινίστηκε, πιθανότατα από τον αυτοκράτορα Δομιτιάνο, οπότε απέκτησε τη δεύτερη -δυτική- σφενδόνη αλλά και χαμηλό τοιχίο προστασίας των θεατών περιμετρικά του στίβου μετατρέποντας το στίβο σε αρένα των ρωμαϊκών θηριομαχιών και μονομαχιών.

Φωτογραφική παρουσίαση

Γνωρίσατε ότι …

Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Η Βόρεια Νεκρόπολη. Αεροφωτογραφία από ΝΑ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο