31 Μαΐου, 2022

🌳 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», 26-29 Μαϊου 2022, πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

Παράθυρο με θέα

👨‍👨‍👧‍👦 Η δράση απευθυνόταν στο ευρύ κοινό και περιελάμβανε περίπατο και ξενάγηση στο Όρραον, μία μικρή τειχισμένη πόλη-φρούριο του 4ου αι. π.Χ., που έχτισαν οι Μολοσσοί της Ηπείρου για να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή.

🏛 Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά εντυπωσιακά λίθινα σπίτια και δημόσια κτίσματα του οικισμού που διατηρούνται στο ύψος του ορόφου, να ενημερωθούν για την τοπογραφία της περιοχής και τη σημασία της στην αρχαιότητα.

👫 Παράλληλα, τα παιδιά που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα, που υλοποιήθηκε στο λεγόμενο Σπίτι Α, το καλύτερα διατηρημένο σπίτι του οικισμού. Τα παιδιά, ως οικοδεσπότες, προετοίμασαν το σπίτι για την επίσκεψη των προσκεκλημένων (οι ενήλικες συμμετέχοντες στη ξενάγηση), ταυτίζοντας κάθε δωμάτιο του σπιτιού και αναρτώντας σχετικό εποπτικό υλικό. Ακολούθως, έλυσαν κρυπτόλεξα αφιερωμένα στο Σπίτι Α.

🙏 Ευχαριστούμε θερμά την ΠΕ Πρέβεζας και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Στράτο Ιωάννου, για τη διάθεση κονδυλίου για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ζήρου, κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου για την όλη συμβολή του στη διαδικασία.

🧃 Μετά την περιήγηση, οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να δροσιστούν στο κατάστημα καφεστίασης «Λίμνη Ζηρού». Ευχαριστούμε θερμά τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, κ. Σωτήριο Γάκη, ο οποίος με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας προσέφερε αφιλοκερδώς αναψυκτικά, καφέδες και παγωτά.

😊 Ευχαριστούμε, επίσης, τις εταιρείες «Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε.» στην Ήπειρο και «ΙΟΝ» (Α.Ε. Βιομηχανίας & Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας – εργοστάσιο Άρτας) για την προσφορά νερών και γλυκισμάτων, αντίστοιχα, για όλους τους συμμετέχοντες.

Παράθυρο με θέα: ξενάγηση στο Όρραον
Παράθυρο με θέα: ξενάγηση στο Όρραον
Παράθυρο με θέα: ξενάγηση στο Όρραον
Παράθυρο με θέα: ξενάγηση στο Όρραον

 


Στο Κάστρο: θέα από ψηλά

👫 Οι μικροί μας φίλοι, μαθητές των ΚΔΑΠ Φιλιππιάδας «Περιβόλι» και Ριζοβουνίου «Το Μελίσσι» είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη, 26.05.2022, να επισκεφθούν και να περιηγηθούν στο Κάστρο Πέντε Πηγαδίων (ΤΚ Κλεισούρας, Δ. Ζήρου), ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρά που έχτισε ο Αλή πασάς.

🌳 Τα παιδιά και οι οικογένειές τους περνώντας ένα όμορφο απόγευμα στη φύση, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάστρου.

🙏 Ευχαριστίες οφείλονται σε μία σειρά ανθρώπων και φορέων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, την πρόεδρο της ΤΚ Κλεισούρας, κ. Γεωργία Τόλη, τον Δήμο Ζηρού που μερίμνησε για τη μεταφορά των μαθητών, τον αντιδήμαρχο, κ. Βασίλειο Παπαβασιλείου και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Θεόδωρο Πανούση.

😊 Ευχαριστούμε, επίσης, τον κ. Ευθύμη Αποστολάκη (Εταιρεία TimAp Design Studio) και τους κ. Γ. Σιώμο και Ν. Αλεξίου (Εταιρεία Drone Tech), οι οποίοι με χαρά παρείχαν στα παιδιά πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των drones και τις μεθόδους τρισδιάστατης αποτύπωσης των μνημείων.

Στο κάστρο: θέα από ψηλά
Στο κάστρο: θέα από ψηλά

 


Φυτά και ζώα στο ΑΜΝ

👫 Κατά την εκπαιδευτική αυτή δράση μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι αναζήτησης εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

🐎 Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες καλέστηκαν, αρχικά, να αναζητήσουν και να φωτογραφίσουν αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης που απεικονίζουν φυτά και ζώα.

🐳 Ακολούθησε σχετική συζήτηση και παιχνίδια, όπως η επίλυση ψηφιακών παζλ και η αναζήτηση κρυμμένων λέξεων, σχετικών με το θέμα της δράσης.

🙏 Ευχαριστούμε τα 2ο και το 6ο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πρέβεζας καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Αγιάς και Ανθούσας του Δήμου Πάργας για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

🌴🦁🌸

Φυτά και Ζώα στο ΑΜΝ: αναζήτηση και φωτογράφηση εκθεμάτων
Φυτά και Ζώα στο ΑΜΝ: αναζήτηση και φωτογράφηση εκθεμάτων

 

Φυτά και Ζώα στο ΑΜΝ: αναζήτηση και φωτογράφηση εκθεμάτων
Φυτά και Ζώα στο ΑΜΝ: αναζήτηση και φωτογράφηση εκθεμάτων

Εκφράζουμε, τέλος, συνολικά τις ευχαριστίες μας σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στις δράσεις μας. Μας δίνουν θάρρος, ώστε να συνεχίσουμε με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων δράσεων.

Ευχαριστούμε.

🙏🙏

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Ανθή Αγγέλη
Αρχαιολόγος

Η Αφίσα της δράσης


 

SHARE THIS POST

Μετάβαση στο περιεχόμενο