2 Αυγούστου, 2021

🎭 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021


Κ Α Λ Ο Κ Α  Ι Ρ Ι  2021

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σας ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της.

1.  Μαργιόλα – Τέσσερις Γενιές
Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας

Μνημείο: Ωδείο Νικόπολης, Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021, 21:00

Διοργάνωση: Δήμος Πρέβεζας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Επιτροπή Πρέβεζα 2021, Δήμος Πάργας

Υπόθεση: Μία παρέα φίλων ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα, γύρω από ένα τραπέζι (το σύμβολο της ελληνικής οικογένειας), ακολουθεί τα χνάρια της ιστορίας της Μαργιόλας και των απογόνων της.
Για το θάνατο της Μαργιόλας έχει γραφτεί μοιρολόι, το οποίο έμελλε να αγαπηθεί από όλο τον κόσμο και να γίνει κορωνίδα του ηπειρώτικου μοιρολογιού.
Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Αλέκου Τσίτου, δισέγγονου της Μαργιόλας, στη διήγηση του οποίου βασίζεται το κείμενο “Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές”.
Βασισμένο στο βιβλίο “Στ’ απόσκια της Ιστορίας” της Γεωργίας Σκοπούλη.

Συντελεστές:
• Δραματοποίηση Κειμένου: Κώστας Λάκης
• Φωνή: Αλέκος Τσίτος
• Σκηνοθεσία: Λίλη Σακκά
• Σκηνικός χώρος: Κώστας Λάκης & Λίλη Σακκά
• Τραγούδι- Κρουστά: Χρήστος Ράπτης
• Λαούτο: Βαγγέλης Χήτος
• Κουστούμια: De Martino Design – Κώστας Λάκης
• Επιμέλεια ήχου: dB sounds- Θοδωρής Τόλης
• Επιμέλεια φωτισμού: Χρήστος Λογοθέτης
• Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Λάκης
• Προώθηση/προβολή: Ιουλία Χουλιάρα
• Κατασκευή σκηνικού: “επιπλοποιώ” – Σωτήρης Μάρας
• Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδιώτης, Κοσμάς Μαρκής και σε διπλή διανομή Γωγώ Αρμύρα, Βιβή Μπάρκα, Άννα Μπαρκούζου, Ιωάννα Μπόμπορη, Γεωργία Παπαδιώτη, Ιουλία Χουλιάρα.

ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη


2. ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Δράση: Πανσέληνος Αυγούστου 2021

Μνημείο: Ωδείο Νικόπολης, Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021

Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Πρέβεζας

Σκηνοθετικό σημείωμα – Το σκεπτικό της παράστασης:Βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής. Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της.
Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία.
Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής – κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του.
Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη.
Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Συντελεστές:
• Συγγραφέας: Σοφοκλής
• Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
• Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
• Σκηνικά: Σάββας Στρούμπος
• Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος
• Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
• Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
• Παίζουν: Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ, Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ, Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη, Φύλακας – Εξάγγελος: Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Χορός: η Ομάδα
• Παραγωγή: Ομάδα Σημείο Μηδέν

ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη


3. ΚΑΒΑΦΗΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δράση: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Μνημείο: Οικία εκδίκου Γεωργίου – Βασιλική Α (επισκόπου Αλκίσωνος) & Ωδείο Νικόπολης, Σάββατο και Κυριακή, 28-29 Αυγούστου 2021

Διοργάνωση: Artifactory – Φωτεινή Παπαχατζή

Περιγραφή: Το διαθεματικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη» επιχειρεί την σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα, έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματά του, με τη Νικόπολη και την ιστορία της ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονη δημιουργία, επικοινωνία και ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δράση περιλαμβάνει:
– Online εργαστήριο “Προ-κείμενα” ποιητικής ανάλυσης και δημιουργικής φωτογραφίας
– Ανοιχτή πρόσκληση για την δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος
– Θεματική Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο / σύνδεση με το ποίημα μέσω της Ποιητικής ανάγνωσης και ανάλυσης του ποιήματος
– Προβολή των φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και μέσω της πρόσκλησης
– Μουσική συναυλία με πρωτότυπα έργα –συνθέσεις: Α μέρος: Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος “The Antonian Surcease” Σεξτέτο προγραμματικής μουσικής (κλαρινέτο, καβάλ και κουαρτέτο εγχόρδων) Β μέρος: Διαμαντίνα Βραχλιώτη «Το Τέλος του Αντώνιου» Κουαρτέτο εγχόρδων Ερμηνεύουν το κουαρτέτο L’anima Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλλο).

ΕΙΣΟΔΟΣ: Αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (8 ευρώ ολόκληρο και 4 ευρώ μειωμένο εισιτήριο)


4. ΑΚΤΙΑ Chamber Music
Συναυλία κλασικής μουσικής(κουιντέτο) από τους International Virtuoso Artists

Μνημείο: Ωδείο Νικόπολης, Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021

Διοργάνωση: Δήμος Πρέβεζας, Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας & Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Περιγραφή: Μια κορυφαία συνάντηση βιρτουόζων μουσικών στην πόλη της Πρέβεζας, σε μία συνεργασία αξιώσεων για την ανάδειξη και προβολή έργων μεγάλων δημιουργών. Πέντε μοναδικοί στο είδος τους σολίστες, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αγάπης Τριανταφυλλίδη, συναντώνται για πρώτη φορά, και ερμηνεύουν μοναδικά έργα Piazzola, Mahler & Brahms.
Συντελεστές:
• Nikola Pancic, Σερβία – Βιολί
• Ηλίας Λιβιεράτος, Ελλάδα – Βιολί
• Milena Simovic, Σερβία – Βιόλα
• Polina Streltsova, Ρωσία – Βιολοντσέλο
• Αγάπη Τριανταφυλλίδη, Ελλάδα – Πιάνο

ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη


5.  Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαρές κορασίδες
Μια μελέτη για την γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα

Δράση: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Μνημείο: Κασσώπη, Σάββατο & Κυριακή, 04-05 Σεπτεμβρίου 2021

Διοργάνωση: 4Frontal

Βασική ιδέα – δραματουργία: Οι εξέχουσες και κατά κόρον, άγνωστες γυναικείες προσωπικότητες της αρχαιότητας και η γυναίκα των αρχών του 20ου αιώνα στην Ελληνική επικράτεια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ολική στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και την αδυναμία τους να υπάρχουν ως ισότιμοι πολίτες στα κοινά, κατ’ αναλογία με τους άντρες.
Οι αφανείς πορείες που ακολουθούν είναι παράλληλες και μας παρέχουν ένα πολύτιμο υλικό προς επεξεργασία ώστε να αποκατασταθούν αμφότερες στην συνείδηση του σύγχρονου πολίτη.

Η θεατρική παράσταση- Ο στόχος: Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη ζωή και το έργο μεγάλων γυναικών της αρχαιότητας που αν δεν είχαν επιμελώς παραληφθεί/παραμεληθεί από την ελληνική ιστορία, η πορεία του φεμινιστικού κινήματος, της γυναικείας χειραφέτησης και της πολιτικής ισότητας των δύο φύλων θα μπορούσε να είχε φτάσει στην τελείωσή του- κάτι που ακόμη και σήμερα είναι υπό αμφισβήτηση.
Μέσω της αφήγησης τεσσάρων γυναικών που αναλαμβάνουν τον ρόλο των καθηγητριών οικιακής οικονομίας-όπως συνήθιζε να διδάσκεται στις αρχές του 20ου αιώνα-, θα διατρέξουμε την ιστορία της γυναίκας ως κοινωνικό και αργότερα, πολιτικό ον που διαρκώς συγκρούεται με τον συντηρητισμό και την υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση που υπακούει σε παράλογα βιολογικά κριτήρια.
Την αφήγηση θα πλαισιώσουν μουσικά τραγούδια που γράφτηκαν από τα πρώτα δειλά βήματα της φεμινιστικής κίνησης στη χώρα μας μέχρι και την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου του γυναικείου πληθυσμού (1864-1952).

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για εφήβους : Πριν από την παράσταση θα υλοποιηθεί θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα/παρέμβαση απευθυνόμενο σε εφήβους με στόχο την γνωριμία και την εμπλοκή τους με τις θεματικές που διαπραγματεύεται η παράσταση (ισότητα δύο φύλων, κατανόηση όρου «φεμινισμός», γνωριμία με το κίνημα).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδα μέχρι τριάντα ατόμων- χωρισμένη σε δύο υποομάδες των δεκαπέντε ατόμων.

Συντελεστές:
• Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία : Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης
• Ενδυματολογία: Γεωργία Μπούρδα
• Μουσική σύνθεση/επιμέλεια : Σταύρος Γιαννουλάδης
• Κινησιολογία: Πάνος Τοψίδης
• Μουσική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη
• Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη

ΕΙΣΟΔΟΣ: Αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (3 ευρώ ολόκληρο και 2 ευρώ μειωμένο εισιτήριο)

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποτροπή διασποράς της Covid-19.

Σας περιμένουμε!

🌻🌻🌻

SHARE THIS POST

Μετάβαση στο περιεχόμενο