8 Μαΐου, 2023

🌸 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΜΝ

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ | 18 ΜΑΙΟΥ 2023

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό «την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, με κεντρικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης σχεδίασαν τις ακόλουθες δράσεις:

ΧΩΜΑ – ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ

Διήμερο εργαστήριο κεραμικής τέχνης σε συνεργασία με την Πρεβεζιάνα Κεραμίστρια & Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Άλκηστη Περδικάρη.
Οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές παραγωγής και διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, με αναφορές στα κεραμικά ευρήματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ αλλά και την αρχέγονη -φιλική προς το περιβάλλον- πρώτη ύλη, τον πηλό.
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο ξεχωριστές ενότητες:

Πλάθω, ψήνω και σερβίρω. Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, παρατηρήσουν και εμπνευστούν από τα εκθέματα της ενότητας, «Ιδιωτικός Βίος / Οικοσκευή», καλούνται να κατασκευάσουν τα πήλινα σκεύη του νοικοκυριού μιας ρωμαϊκής κατοικίας της Νικόπολης.
Τα αγγεία των μαθητών -αφού ψηθούν- θα εκτεθούν τελικά σε χώρο του σχολείου και θα παρουσιαστούν σε όλη τη σχολική μονάδα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 09:30

Πηλοτεχνήματα. Ενήλικες κάτω από την καθοδήγηση της κεραμίστριας θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πήλινα αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, διακοσμητικά σκεύη), τα οποία θα εμπνευστούν από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΑΜΝ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18-19.05.2023, 18:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 17
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (Μαρία Καραμπά, Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00 – 15:00, 26820 89892).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης συναυλία διάρκειας περίπου 45 λεπτών.
Θα παρουσιαστούν δύο μουσικά σύνολα, μουσικής τζαζ και χορωδίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, 18.05.2023, 20:30.


Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, 26820 89892.

Σας περιμένουμε!

Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος στη μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι ελεύθερη για όλους (08:00 – 20:00)

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Ανθή Αγγέλη
Δρ. Αρχαιολόγος

Αφίσα AMN
Αφίσα ICOM


 

SHARE THIS POST

Μετάβαση στο περιεχόμενο