Η Νικόπολη από τον Μεσαίωνα
έως σήμερα
Χρησιμοποιώντας πλούσιο εποπτικό υλικό η ενότητα αυτή της έκθεσης προβάλλει την τύχη της πόλης από την εγκατάλειψή της, μετά τον 10ο αιώνα μέχρι και την ίδρυση του ΑΜΝ.
Η Πρέβεζα διαδέχεται τη Νικόπολη, η οποία μετατρέπεται σε δεξαμενή δομικού υλικού καθώς τα μνημεία της λεηλατούνται συστηματικά.
Κιονόκρανα, φατνώματα, επιστύλια, επιγραφές εντοπίζονται ως δομικό υλικό σε κτίσματα της εποχής του “Δεσποτάτου” της Ηπείρου, της Ενετοκρατίας και κυρίως της Τουρκοκρατίας με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων να διεξάγει ακόμη και εκσκαφές.
Ταυτόχρονα σχεδόν με την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1913, ξεκινούν στη Νικόπολη οι ανασκαφές από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα ξεκινά από το Μνημείο Αυγούστου, ένα από τα πρώτα οικοδομήματα της πόλης του Οκταβιανού. Με πολλή επιμονή ο Φιλαδελφέας συνεχίζει τις εργασίες έως το 1928, εκθέτοντας τα ευρήματα στο Διοικητήριο (σημερινό Δικαστικό Μέγαρο της Πρέβεζας) για το κοινό της περιοχής.
Κάθε ερευνητική και ανασκαφική δραστηριότητα διακόπτεται κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και η περιοχή της Νικόπολης χρησιμοποιείται ως χώρος στρατοπέδευσης.
Τις επόμενες δεκαετίες, με το τέλος του πολέμου και τη σύσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεχίζονται οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο, περισσότερο εντατικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κ.ε.
Ήδη το 1999 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του μουσείου. Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2006 για να ακολουθήσει ο εξοπλισμός και η έκθεση των αρχαιοτήτων.
Το 2009 το ΑΜΝ άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.