The Museum System – TMS
Αξιολογώντας τη σημασία της ψηφιοποίησης στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού, το ΑΜΝ έχει υιοθετήσει ήδη από το 2006 την εφαρμογή The Museum System – TMS. Πρόκειται για μία ψηφιακή, σχεσιακή βάση δεδομένων, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή, επεξεργασία και αναζήτηση απεριόριστου όγκου δεδομένων (στατικών κειμένων, φωτογραφιών, σχεδίων, ψηφιοποιημένων αρχείων κειμένου).
Η ψηφιακή καταγραφή των αρχαιοτήτων επιτρέπει τη σύνδεση τους με κάθε διαθέσιμη πληροφορία που μπορεί να αφορά στη διαδικασία εύρεσής τους, μέσα από ψηφιοποιημένα ημερολόγια ανασκαφής, στο χώρο προέλευσής τους, μέσα από τη δημιουργία «χώρων» (μνημείων ή αρχαιολογικών χώρων), σε κάθε δημοσιευμένη αναφορά τους ή άλλη σχετική βιβλιογραφία. Η απαίτηση πληκτρολόγησης ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης, σε συνδυασμό με την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στα άτομα που τη διαχειρίζονται, διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των δεδομένων της ψηφιακής βάσης.
Στις δυνατότητες της ψηφιακής βάσης δεδομένων συγκαταλέγονται η μεγάλη ευελιξία ως προς την παραμετροποίηση της, ο βασικός διαχωρισμός του συνόλου του υλικού σε τμήματα (αρχαιολογικό – νομισματικό), η δημιουργία «πακέτων», ομάδων δηλαδή αντικειμένων, με κριτήρια που προσαρμόζονται στις διαφορετικές κάθε φορά απαιτήσεις του μουσείου (π.χ. πακέτο «μόνιμη έκθεση», πακέτο «κοσμήματα» κ.α), ο καθορισμός της θέσης και ο εύκολος, συνακόλουθα, εντοπισμός των αντικειμένων και η παρακολούθηση της μετακίνησής τους μέσα και έξω από το χώρο του μουσείου.
Έως σήμερα περισσότερα από 11.000 αντικείμενα έχουν καταγραφεί στο TMS. Η ολοκληρωμένη και ακριβής πλήρωση της βάσης συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλούσιου αρχαιολογικού αρχείου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία εξειδικευμένη μελέτη, από την πλευρά του επιστήμονα, αλλά και, μέσω της σύνδεσής της στο διαδίκτυο, για την προβολή του στο ευρύ κοινό