Ιδιωτικός βίος
Ανασκαφικά ευρήματα, γραπτές πηγές και αντίστοιχα δεδομένα από άλλες περιοχές ανασυνθέτουν εικόνες της καθημερινής ζωής εντός και εκτός οικιών.
Ο επισκέπτης αρχικά ενημερώνεται για την αρχιτεκτονική των πολυτελών ρωμαϊκών επαύλεων, οι οποίες με μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις παραμένουν σε χρήση και κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο.
Διαθέτουν χώρους υποδοχής και αίθρια, μεγάλες τραπεζαρίες διακοσμημένες συνήθως με ψηφιδωτά δάπεδα ή και τοιχογραφίες, λουτρά, αποθηκευτικούς χώρους και κουζίνες. Αποθηκευτικά και μαγειρικά αγγεία και ποικίλα σκεύη για την προετοιμασία, το σερβίρισμα και την κατανάλωση του γεύματος συνθέτουν τον οικιακό εξοπλισμό.
Ακολουθεί αναφορά στις ασχολίες των κατοίκων. Οι άνδρες ασχολούνται με τη γη και τη θάλασσα: τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Τα εργαλεία τους, πχ. σιδερένια δρεπάνια και αξίνες ή χάλκινα αγκίστρια, είναι απλά και θυμίζουν τα σημερινά.
Υφαντικά βάρη, εξαρτήματα αδραχτιών, βελόνες, φανερώνουν την ενασχόληση των γυναικών με τη υφαντική, το ράψιμο και το κέντημα. Τα παιδιά έπαιζαν με κύβους ή αστραγάλους και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως η ντάμα.
Αγάλματα γυναικείων και ανδρικών μορφών αποτυπώνουν τη μορφή των ενδυμάτων και των υποδημάτων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αισθητική και τη μόδα κάθε περιόδου.
Συμπληρωματικά, μεταλλικές ή οστέινες καρφίτσες (περόνες) και παραμάνες (πόρπες) χρησιμοποιούνται για την καλύτερη εφαρμογή των ρούχων.
Περισσότερο ή λιγότερο πολυτελή κοσμήματα και ποικίλα σκεύη για την παραγωγή και φύλαξη ψιμυθίων και αρωμάτων δείχνουν τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να βελτιώνει την εικόνα του αλλά και την τάση για επίδειξη του πλούτου ανδρών και γυναικών.