Εμπορικές & βιοτεχνικές
δραστηριότητες

Η ενότητα αυτή της έκθεσης παρουσιάζει όψεις της καθημερινής ζωής στη Νικόπολη σε σχέση με τις εμπορικές και παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της.

Η στρατηγική θέση της πόλης στις ακτές του Ιονίου, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου και στην αφετηρία σημαντικών δρόμων προς την ηπειρωτική ενδοχώρα, καθόρισε την εξέλιξή της σε εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Τα εκθέματα ορίζουν το δίκτυο των εμπορικών της επαφών: αντικείμενα καθημερινής χρήσης και είδη πολυτελείας από την Πάτρα, την Κόρινθο, την Αθήνα αλλά και την Ιταλία, τη βόρεια Αφρική, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη.

Μάρτυρες του διαμετακομιστικού εμπορίου της Νικόπολης στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αποτελούν οι αμφορείς της έκθεσης.

Τα μεγάλα πήλινα αγγεία, στοιβαγμένα αιώνες πριν στα αμπάρια των πλοίων, θα μετέφεραν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως σιτηρά, κρασί, λάδι, παστά ψάρια. Έχουν βρεθεί τόσο στον πυρήνα της πόλης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των λιμανιών και σε ναυάγια κατά μήκος των ακτογραμμών.

Αν και δεν έχουν εντοπιστεί ανασκαφικά, η λειτουργία εργαστηριών για την κάλυψη τοπικών κυρίως αναγκών θεωρείται βέβαιη.

Πλίνθοι, κεραμίδες, αγγεία μαγειρικά και επιτραπέζια που ξεχωρίζουν για τον πηλό, το σχήμα και τη διακόσμηση, παράγονται στα εργαστήρια κεραμικής.

Τοπικοί λίθοι (πχ. ασβεστόλιθος, ψαμμίτης) και μάρμαρα εισαγωγής χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια λιθοτεχνίας. Ξεχωρίζει η παραγωγή σαρκοφάγων στους ρωμαϊκούς χρόνους και αρχιτεκτονικών γλυπτών στους παλαιοχριστιανικούς.

Τα ψηφιδωτά δάπεδα των επαύλεων της ρωμαϊκής Νικόπολης, όπως το ψηφιδωτό της έκθεσης, και των παλαιοχριστιανικών βασιλικών αναδεικνύουν την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα των εργαστηρίων ψηφιδωτού.

Ο Κερδώος Ερμής της Νικόπολης

H έκθεση στο μουσείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο