Από το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο

Βασικός στόχος του μουσείου είναι η σύνδεσή του με τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με σύντομη περιήγηση στα επισκέψιμα μνημεία του σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ.

Από το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο

Βασικός στόχος του μουσείου είναι η σύνδεσή του με τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με σύντομη περιήγηση στα επισκέψιμα μνημεία, σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ.

Ώρες λειτουργίας

Χειμερινό
(1η Νοεμβρίου  – 31η Μαρτίου)
08:30 – 15:30 καθημερινά

Θερινό
(1η Οκτωβρίου  – 15η Οκτωβρίου)
08:00 – 18:30 καθημερινά, εκτός Τρίτης

Εισιτήρια

Ολόκληρο εισιτήριο: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο: 4 €

Το εισιτήριο είναι ενιαίο για το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης

Οδηγίες πρόσβασης στο μουσείο

Το ΑΜΝ βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, επί της Εθνική Οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Η πρόσβαση στο μουσείο είναι εύκολη τόσο για μεμονωμένους επισκέπτες, µε χρήση ιδιωτικού οχήματος, όσο και για ομάδες επισκεπτών, µε αντίστοιχο μεταφορικό µέσο.

Τη στάση των οχημάτων εξυπηρετεί διαμορφωμένος χώρος εξωτερικά της κύριας εισόδου, ενώ τη στάθμευση δύο διακριτοί χώροι στο ΝΑ τμήμα του μουσείου, µε πρόσβαση από την πλευρική δημοτική οδό.

Οι χώροι του μουσείου

save file

Πρόσβαση ΑΜΕΑ

Η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται είτε από το χώρο στάθμευσης του μουσείου (απόσταση 120μ.) είτε μέσω ράμπας από την κεντρική είσοδο, επί της Ε.Ο Πρέβεζας – Ιωαννίνων (απόσταση 50μ.).

Στο μουσείο όλοι οι χώροι κοινού βρίσκονται στο ίδιο ισόγειο. Η κίνηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδια πραγματοποιείται χωρίς δυσκολία τόσο στις δύο μεγάλες αίθουσες της έκθεσης όσο και τον περιμετρικό διάδρομο.

Υπάρχει επίσης W.C. για ΑΜΕΑ (βλ. κάτοψη εσωτερικών χώρων).

Κάτοψη μουσείου με υπόδειξη πρόσβασης για ΑμεΑ/ Floor plan of the museum with a hint of access for people with disabilities

Σχολεία

Πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο/ Educational program at the Museum

Σχολικές επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του μουσείου.

Απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με το φυλακτικό προσωπικό για τον προγραμματισμό της επίσκεψης και τον καθορισμό ημερομηνίας και ώρας προσέλευσης.

Ξεναγήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από ξεναγούς, με τους οποίους οι σχολικές μονάδες επικοινωνούν απευθείας, εάν το επιθυμούν.

Ξεναγήσεις επιτρέπονται επίσης, από τον εκπαιδευτικό που συνοδεύει τους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σχολείων. Μόνιμοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ επιτρέπεται να πραγματοποιούν ξεναγήσεις χωρίς αμοιβή κατόπιν αδείας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων (Ν. 3498/2006, άρθρο 28).

Ενημερωτικό φυλλάδιο

Το ΑΜΝ προσφέρει στους επισκέπτες του ενημερωτικό φυλλάδιο με συνοπτική περιγραφή της δομής και του περιεχομένου της έκθεσης. Προτείνει στους επισκέπτες μία διαδρομή περιήγησης, σημειωμένη στην κάτοψη του μουσείου, διευκολύνοντας την επίσκεψή τους.

Διατίθεται σε πέντε γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική), με την ελληνική και την αγγλική εκδοχή να είναι διαθέσιμες και σε ψηφιακή μορφή.

Το φυλλάδιο παρέχεται επίσης σε ελληνική και αγγλική γραφή Braille.

Κατεβάστε τα φυλλάδια: Ελληνική εκδοχή | Αγγλική εκδοχή

Ενημερωτικό φυλλάδιο Μουσείου/ Museum’s brochure

Πρόταση επίσκεψης

Αν δεν ανήκετε σε εκείνους που περνούν ώρες μπροστά σε εκθέματα ή απλά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος,
ακολουθήστε την παρακάτω διαδρομή για να γνωρίσετε τη Νικόπολη.

Στάση 1: Η γένεση της πόλης: η ναυμαχία του Ακτίου

Η ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) αποτελεί ορόσημο τόσο στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, καθώς σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας περιόδου ειρήνης και ευημερίας (PAX ROMANA), όσο και στην τοπική ιστορία, αφού οδήγησε στην ίδρυση της Νικόπολης.
Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους πρωταγωνιστές, τον τρόπο διεξαγωγής και τα αποτελέσματα της πολυσήμαντης αυτής θαλάσσιας σύρραξης.
Η ιστορία της Νικόπολης και της μόνιμης έκθεσης αρχίζει …

Στάση 2: Η ρωμαϊκή πόλη: κτίρια και υποδομές

Γνωρίστε την πολεοδομική οργάνωση, τα επιβλητικά δημόσια κτήρια, τα τεχνικά έργα και τις υποδομές που εντάσσουν τη Νικόπολη στα μεγάλα αστικά κέντρα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Παρακολουθείστε σύντομη προβολή που αφηγείται την ιστορία της πόλης και περιγράφει τα σημαντικότερα μνημεία της και παρατηρήστε τη θέση τους στον επιτοίχιο τοπογραφικό χάρτη. Δείτε, στο αριστερό σας χέρι, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά από επιβλητικά δημόσια κτήρια.

Στάση 3: Η παλαιοχριστιανική πόλη: ο χαρακτήρας της πόλης

Μετά τον 3ο αι. μ.Χ., με τη σταδιακή επικράτηση του χριστιανισμού και τις συνεχείς βαρβαρικές επιδρομές, η πόλη συρρικνώνεται στο 1/5 περίπου της αρχικής της θέσης και προστατεύεται με νέα ισχυρά τείχη.
Παρατηρήστε τον τρόπο κατασκευής και τα μαρμάρινα ρωμαϊκά γλυπτά που ενσωματώθηκαν ως δομικό υλικό στη νέα οχύρωση. Κινηθείτε περιμετρικά του εντυπωσιακού βάθρου με την ανάγλυφη παράσταση Αμαζονομαχίας, την οποία τώρα αντικατέστησε ψηφιδωτή παράσταση Αγίων.

Στάση 4: Εμπορικές & Βιοτεχνικές δραστηριότητες: εμπόριο αγαθών

Κτισμένη σε καίρια γεωγραφική θέση, ανάμεσα στις ακτές του Ιονίου Πελάγους και του Αμβρακικού Κόλπου, η Νικόπολη αναδείχθηκε πολύ νωρίς σε διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη Δυτική Ελλάδα.
Ενημερωθείτε για τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, τα τρία λιμάνια και τις εμπορικές της επαφές με τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου. Δείτε την «αναπαράσταση» του εμπορικού πλοίου με τους μεγάλους αμφορείς που μετέφεραν άλλοτε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Στάση 5: Ιδιωτικός βίος: οικίες

Έχετε φτάσει στην ενότητα που παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Νικόπολης, την αρχιτεκτονική και την επίπλωση των σπιτιών τους.
Σταθείτε μπροστά στην προθήκη που στηρίζεται στο μαρμάρινο τραπεζοφόρο που καταλήγει σε λεοντοπόδαρο. Παρατηρείστε την ποικιλία στο σχήμα και στα υλικά της οικοσκευής, την πολυτέλεια στα αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση φαγητού και ποτού: ξεχωρίζει το αγαλμάτιο θνήσκοντος Γαλάτη που υψώνει το δεξί του χέρι σε ικεσία και αποτελεί κόσμημα χάλκινου σκεύους.

Στάση 6: Η «ζωή μετά»: μαυσωλεία

Στην τελευταία στάση της προτεινομένης διαδρομής περιήγησης, βρίσκεστε στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα και την οργάνωση των πέντε νεκροταφείων της Νικόπολης.
Μπορείτε να θαυμάσετε πολυτελείς μαρμάρινες σαρκοφάγους, κάποιες εισηγμένες από την Αττική και άλλες έργα τοπικών εργαστηρίων. Βρίσκονται τοποθετημένες σε σχήμα Π, παραπέμποντας στην αρχική τους θέση στο εσωτερικό των μαυσωλείων, εντυπωσιακών δηλαδή κτισμάτων που λειτουργούσαν ως οικογενειακοί τάφοι των υψηλών τάξεων.
Μετάβαση στο περιεχόμενο